<-- vissza a cikkekhez (westendtekerem.hu)

Az újratöltődő kulacs létezik. Így leírva akár egy Sci-Fi-ben szereplő jövőbeli eszközről is beszélhetnénk, de ez most olyannyira valóságos, hogy akár már ma egyenesen a biciklink vázára csatolhatjuk, ha úgy van kedvünk. Egy bécsi designer Retezár Kristóf álmodta meg a napelemről hajtott "víztermelő kulacsot". Egészen pontosan a kulacs egy Peltier modul alapján működik, vagyis miközben tekerés közben átáramlik a kulacs rendszerén a levegő, az lecsapódik és gyakorlatilag a párája válik fogyaszthatóvá.

"A Peltier modul egy olyan, hűtés/fűtés funkcióra használható félvezető eszköz (Thermo-electronic Cooler = TEC), mely feszültségvezérelt hőszivattyúként működik. A modulra DC feszültséget kapcsolva a kerámia fegyverzetei közül az egyik melegszik, míg a másik lehűl, így az egyikről a másikra hőenergiát pumpál át. Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk velük pl. processzorok vagy egyéb kényes, komoly hőt disszipáló elektronikai eszközök hűtésénél vagy éppen autó akkumulátorról üzemelő turista hűtőtáskákban."


A dolog árnyoldala nem is kifejezetten az ára (jelenleg 25-40) dollárba kerül egy ilyen csoda. Sokkal inkább a felhasználási területe a problémás. A kulacsban sajnos, csak egy rovarszűrő kapott helyet, vagyis a finomabb szennyeződések kiszűrésére tökéletesen alkalmatlan. Egy poros úton, vagy a nagyvárosi levegőben gyakorlatilag, nem az lesz a végtermék, amit jóízűen kortyolnánk tekerés közben.


 

 

<<<vissza